reklama

cukor vs. cukrovka

Blogy o cukrovke a zdravej výžive existujú vo veľkom množstve, avšak opakovanie je matka múdrosti a viac informácií nikomu neublíži, čo sa však o ich absencii povedať nedá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Keď som bol malý chlapec, myslel som si, že cukrovku môže dostať len človek, ktorý zje veľa cukru. Nestal som sa lekárom, ani som neštudoval medicínu, ale niektoré otázky týkajúce sa ľudského zdravia ma neprestali zaujímať ani v súčasnosti. A keď sa začala ručička na váhe povážlivo pohybovať smerom zľava-doprava k číslici 80 kg, tak sa otázka zdravia pre mňa stala osobne ešte dôležitejšia.

Začal som na internete prezerať rôzne diskusné fóra týkajúce sa zdravej výživy a zdravotného štýlu. Hodiny strávené študovaním viac či menej zaujímavých materiálov, diskusných fór a literatúry ma priviedli z nasledovným zisteniam:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- nie je správne dodržiavať rigidné (staré) zásady „akože správnej“ výživy

- každý človek je iný, má iný metabolizmus, iné zdravotné problémy a preto nie všetko, čo funguje na jednom, musí fungovať na druhom

- každý „zaručený“ recept na chudnutie zahrňujúci detoxikačné kúry, rôzne diety a hladovky dokážu človeka síce doviesť k úbytku na váhe, avšak je otázne za akých psychických následkov a odriekania. Keď sa po absolvovaní „zaručeného“ dietneho programu človek vráti k pôvodným návykom v nesprávnom stravovaní – prostredcítvom jojo efektu sa môže cítiť po pár mesiacoch ešte horšie ako pred začatím procedúry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prednedávnom sa mi dostala do rúk kniha Život bez pšenice od amerického autora a lekára William R. Davis. Knižka bola pre mňa osobne dosť zaujímavá a konečne som dostal odpoveď aj na svoju otázku z čias svojej mladosti. „Áno“ cukrovka je v mnohých prípadoch pravdepodobne spôsobená neprimeranou konzumáciou cukru. Čo ma však prekvapilo ešte viac ako človeka bez lekárskeho vzdelania bola skutočnosť, že veľké množstvo cukru, ktorý človek skonzumuje nepochádza z potravín o ktorých by to očakával.

Krajec chleba, cestoviny, (biela) múka, kečup sa na jednej strane tvária ako potraviny, ktoré cukru veľa neobsahujú, no na strane druhej v mnohých prípadoch viac ako 60 % jeho ich tvoria sacharidy – čo sú v podstate cukry. Sú to však zároveň potraviny majúce vysoký glykemický index (čo v jednoduchosti znamená, že sa z nich rýchlo uvolní cukor do krvi). To je síce dobrá vlastnosť týchto látok v čase nedostatku energie (keď človek športuje alebo manuálne pracuje), avšak veľmi zlá vlastnosť v čase, keď si človek pre veľkosť brucha nemôže pohodlne zaviazať šnúrku na topánkach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Častá konzumácia výrobkov obsahujúcich cukor spôsobuje zvýšenie hladiny krvného cukru, ktorá následne vedie k vylučovaniu inzulínu (jediného hormónu v tele znižujúceho hladinu cukru v krvi). Pri vylúčení inzulínu sa zníži hladina cukru v krvi na akceptovateľnú úroveň v tele. Čím častejšie sa musí vylučovať inzulín do tela v dôsledku konzumácie cukrov, tým skôr sa môže telo dostať do stavu, kedy dôjde k poškodeniu funkcie pankreasu, kde sa inzulín vytvára. Po určitom čase takéto „dráždenie“ cukrom spôsobí, že telo nie je schopné vyrábať inzulín v dostatočnom množstve na to, aby dokázalo znížiť hladinu cukru v krvi = a máme tu cukrovku 2. typu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektorí si povedia, no a čo, tak nech sa „tuční“ jednoducho „neprežierajú“ sladkosťami a nebudú mať nadváhu - obezitu, cukrovku, zlý cholesterol – srdcovo cievne problémy atď. Stačí sa predsa trošku hýbať, zdravo jesť a bude všetko v poriadku. Mne sa predsa nič také stať nemôže. Ale je tomu tak naozaj?

Podľa štatistík bol na Slovensku v roku 1980 počet cukrovkárov 120 000, pričom v roku 2012 už viac ako 340 000, čo je viac ako 6 % všetkých obyvateľov SR. Počet cukrovkárov neklesá a dokonca ani nie je konštantný – rastie a rásť aj bude. Celosvetovo je chorých na cukrovku viac ako 371 miliónov ľudí, pričom ročne zomrie 4,8 miliónov z nich. Človek sa môže oprávnene opýtať dokedy? Dokedy bude rásť počet chorých ľudí? Nie je 6 % vysoké číslo na to, že cukrovka je podľa klasickej medicíny nevyliečiteľná choroba?

Medzinárodná federácia pre diabetes (IDF) odhaduje do roku 2035 zvýšenie počtu ľudí trpiacich cukrovkou o 55 %. Zároveň sa predpokladá, že počet chorých ľudí, ktorí však nie sú liečení je takmer 40 %. Štatistika a matematika nepustí – ak sa niečo zásadne nezmení, tak o ďalších 20 rokov bude mať cukrovku každý desiaty Slovák. 

Ak sa niečo podstatne nezmení vo vnímaní ľudí, tak sa obávam, že počet 6 % nebude konečná méta. Prečo? No vysvetlenie je jednoduché. (Ne)správne stravovacie návyky a (ne)zdravé potraviny, ktoré sa čoraz častejšie a vo väčšom množstve udomácňujú na pultoch predajní supermarketov, obchodov, predajniach rýchleho občerstvenia, stoloch našich domácností pri raňajkách, či obedoch. Tieto nás zákonite musia priviesť tam, kde sa niektoré štáty nachádzajú už v súčasnosti. Čína, USA, India patria medzi krajiny s najvyšším počtom osôb trpiacimi cukrovkou.

Liečba cukrovkára nie je lacná záležitosť. Liek s účinnou látkou exenatid stál v SR v roku 2012 – 105 € mesačne, pričom si pacient musel doplácať „len“ 25 €. Zvyšnú časť sumy vo výške 75 € preplácali zdravotné poisťovne. Všetci dobre vieme, že zdravotníctvo u nás nie je v najlepšom stave. Rozbité nemocnice, nedostatočné vybavenie, platovo podhodnotené zdravotné sestry. Ročná liečba pacienta s diabetom nás stojí 1 200 € ročne. Pri celkovom počte 0,5 milióna chorých o 20 rokov sú to náklady vo výške 600 000 000 € ročne (to budú len výdavky zdravotníctva na lieky – a nie následnú liečbu pridružených ochorení týchto pacientov).

Ak by sa nám podarilo zachovať počet cukrovkárov na súčasnej úrovni, alebo ho znížiť na úroveň z roku 1980 – bola by to úspora pre náš štátny rozpočet vo výške 450 miliónov € ročne. Či je to veľa, alebo málo závisí od uhla pohľadu, avšak zdravie má človek len jedno a bez neho sú všetky peniaze ničím. Faktom síce ostáva, že nie každý diabetik potrebuje „nákladnú“ liečbu, mnohým je ordinovaná dieta, lieky a na dodávanie inzulínu je odkázaná len časť pacientov.

Čo by sme mohli urobiť pre to, aby sa vývoj našej krajiny neuberal nesprávnym smerom? Jediní, kto by mal radosť z prventstva SR v počte cukrovkárov by boli azda len majitelia farmaceutických spoločností. Blogy o cukrovke a zdravej výžive existujú vo väčšom množstve, avšak opakovanie je matka múdrosti a viac informácií nikomu neublíži, čo sa však o ich absencii povedať nedá. Prečítanie tohto blogu, ani knižky na ktorú v ňom odkazujem Vám nezaručí, že budete žiť šťastnejší a zdravší život, ale ak niekoho z Vás jeho prečítanie privedie na stopu cesty, ako si zlepšiť život, tak splnil svoj účel.

Rudolf Trbušek

Rudolf Trbušek

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Fanúšik ekonómie, vedy a ekológie (hlavne so zameraním na jej alternatívne podoby) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu